Retraite

Een retraite is een periode van afzondering: je trekt jezelf voor een tijdje terug uit het dagelijks leven – voor een ontmoeting met jezelf.

Het belangrijkste kenmerk van dat dagelijks leven is het aanhoudende bombardement van prikkels van buiten (krant, televisie, internet, sociale media) en van binnen (gedachten en bijbehorende gevoelens). Hoewel het voor sommigen heel lastig blijkt om die stroom van prikkels los te laten, wordt een retraite zonder uitzondering als weldadig ervaren, als een soort mentale ontgifting.

Elk dag heeft een vaste indeling (die per retraite anders kan zijn), met in elk geval meerdere meditaties en twee werksessies (satsang of workshops). Daartussen is er ruimte om op je eigen manier en naar eigen behoefte (verder) te ontspannen – vaak is dat wandelen, luieren en / of slapen. Tijdens de retraite wordt stilte in acht genomen, hetgeen inhoudt dat je overwegend zwijgt. Wat niet ongenoemd mag blijven: heerlijk eten, muziek en beweging brengen de retraite in balans.

De retraites vinden plaats in ons stiltecentrum Au Coeur du Silence in het noordoosten van Frankrijk (ca. 400 km van Utrecht). Bij voldoende belangstelling is het mogelijk een weekend of week bij jou in de buurt te organiseren.