Moeiteloos leven

Het woord ‘moeiteloos’ geeft het beste weer hoe jij je leven gaat ervaren wanneer je eenmaal bevrijd bent van alles wat je weghoudt van het ervaren van ‘je ware natuur’.

Van nature ben je vrij, voel je verbondenheid, is er onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen, en een diepe innerlijke rust, vreugde en vervulling.

Wat je hiervan weghoudt, is het complexe geheel van gedachten, gevoelens, overtuigingen en gewoontes die jou in de loop der jaren gemaakt hebben tot de ‘persoon die je bent’. Die persoon is tussen jou en je vrijheid in komen te staan, tussen jou en werkelijke intimiteit, tussen jou en het geluk. Die persoon stelt voortdurend voorwaarden. Besef echter dat vrijheid, geluk, verbinding en vrede onvoorwaardelijk zijn – en dat het juist dit stellen van voorwaarden is wat je grootste hindernis vormt.

Wat in tientallen jaren is opgebouwd, is niet in één dag afgebroken. Het komt wel eens voor dat iemand van het ene moment op de andere ‘ontwaakt’ – maar waarom zou je daar op wachten? Bovendien moet ook in die uitzonderlijke gevallen naderhand nog wel het nodige aan ‘arbeid’ verricht worden – een proces van verdergaande zuivering. Kortom: om de moeiteloosheid van het leven terug te vinden, zul je hoe dan ook moeite moeten doen.