Van volwassenheid naar ontwaken

Ben je op de een of andere manier vastgelopen in je leven, dan zijn er vele vormen van ondersteuning beschikbaar, zoals training, coaching, counseling en therapie. De kracht daarvan is dat je een ruimere en meer realistische kijk op de werkelijkheid krijgt, dat je meer of betere sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelt, dat je effectiever kunt communiceren en conflicten kunt aangaan en kunt hanteren. Ook kun je geholpen worden om onverwerkte ervaringen en belemmerende overtuigingen die jouw groei in de weg staan, uit de weg te ruimen.
De kracht van al dit werk is, dat het je helpt om een gezonde, volwassen persoonlijkheid te ontwikkelen. Dat vormt een enorme verrijking voor je levensgevoel en voor je dagelijks functioneren – het is de weg naar volwassenheid.

Het schiet echter hopeloos tekort als antwoord op het diepe verlangen naar eenvoudigweg gelukkig zijn, en je werkelijk ‘thuis’ te voelen. Vanuit dat fundamentele verlangen gezien wordt er maar half werk geleverd: je leert weliswaar beter te voelen, beter te communiceren, en je leeft meer ontspannen en met meer helderheid, maar het gevoel van ‘onvervuldheid’ bestaat nog steeds: dat knagende gevoel dat er meer moet zijn – dat er op de een of andere manier iets is dat nog steeds niet klopt. Dat gevoel blijft bestaan, omdat je weliswaar hebt geleerd beter te functioneren en beter met ‘jezelf’ en je dagelijkse situaties ‘om te gaan’, maar niet de onderliggende kwesties hebt onderzocht – de levensvragen die vroeger of later steeds dringender worden. Je hebt nog steeds niet je ware natuur gevonden, je bent nog niet ’thuis gekomen’.

Wanneer je bevrijd bent van elke referentie, elk vermeend vast punt waaraan je je zou kunnen vasthouden, wanneer al je concepten zijn weggevallen, en er dus ook geen gedachten meer zijn over hoe het zou moeten zijn, is er alle ruimte om het komen en gaan te ervaren van de werkelijkheid zoals deze is, precies nu, op dit moment.

Het loslaten van onze gebruikelijke manier van waarnemen en van alle aangeleerde verdedigingsmechanismes – die weliswaar hun nut gehad hebben, maar die niet langer nodig zijn, maakt dat we bewust kunnen leven: een heldere geest, een open hart en een ontspannen lichaam. In tegenstelling tot hoe ontwaken vaak verkeerd wordt begrepen, namelijk als een vorm van nihilisme en ‘uit het leven verdwijnen’, kom je opnieuw tot leven. Het wordt niet voor niets ook wel als een wedergeboorte omschreven: er is een diepgaande ervaring van ‘echtheid’ en een sprankelend, bruisend levensgevoel. Vanuit die nieuwe realiteit kan pas echt begrepen worden waarom het woord ‘ontwaken’ wordt gebruikt – en kun je zien hoe je altijd hebt geslaapwandeld, en hoe je dit levensgevoel dat nu je nieuwe realiteit is, slechts van een enkel piekmoment kent, zo’n moment waarop je ‘jezelf even vergat’.