Wat is verlichting?

Je ware natuur hervinden, het gevoel weer thuis te zijn, wordt ook wel ‘verlichting’ genoemd: de bevrijding van alles wat je weghoudt van eenvoudigweg gelukkig zijn.

Af en toe schrikt iemand spontaan uit de droom, om zich er nooit meer in te verliezen, zoals bijvoorbeeld Ramana of Eckart Tolle. Meestal echter zijn er kortstondige ervaringen van wat achteraf wordt beleefd als ‘een andere realiteit’. Zo’n ervaring kan vervolgens een stimulans zijn om werkelijk op zoek te gaan.

Het is echter een misvatting om te denken dat ‘ontwaken’ alleen spontaan zou kunnen gebeuren, en het is een nog grotere misvatting te denken dat dit slechts voor heel bijzondere mensen zou zijn weggelegd. Sterker nog, vanuit het ontwaakte perspectief gezien is het behoorlijk arrogant van jou om te denken dat je zo bijzonder bent, dat in jouw geval ontwaken wel heel moeilijk zal zijn, zo niet onmogelijk….

Wanneer je eenmaal begrijpt wat ontwaken in wezen inhoudt, zal het snel duidelijk worden dat het niet alleen iets heel natuurlijks is, maar dat het daarnaast wel degelijk mogelijk is er naar toe te werken – ook al blijft het, vanuit het persoonlijke perspectief bezien, een ‘magisch’ en ‘ongrijpbaar’ iets.